Krijten

Om uw gewas in het voorjaar en de zomer optimale bescherming te bieden tegen een teveel aan warmtestraling, brengen wij een krijt/ schermlaag aan. Hiervoor is een divers scala aan krijtmiddelen beschikbaar om aan verschillende wensen en eisen te voldoen. De meest gebruikte hiervan zijn:

Redusol

Redusol is een krijtmiddel dat hoge hoeveelheid lichtstraling reflecteert. Het is slijtvast en makkelijk te verwijderen met Reduclean.

Reduheat

Reduheat bevat een special pigment dat groeilicht doorlaat terwijl het andere vormen van straling, met name infrarood straling (verantwoordelijk voor veel van de hitte in de kas) reflecteert.

Redufuse

Redufuse is een coating die het licht diffuus maakt zodra als het binnenkomt in de kas. Diffuus licht penetreert dieper in het gewas om zo de kwaliteit en productie te verhogen.

Redufuse-IR

Redufuce-IR is een functionele combinatie van zowel reduheat als redufuse. Het licht wordt zowel diffuus gemaakt als dat hitte-straling sterk wordt gereflecteerd.

Voor meer informatie over deze krijtmiddelen en voor keuze uit overige krijtmiddelen verwijzen wij u door naar de website van Redusystems:

https://www.redusystems.nl/nl/redusystems/

Machinaal krijten

De grootste voordelen van machinaal krijten ten opzichte van handmatig krijten zijn de snelheid, het mindere krijt-verbruik en veiligheid. Voor het machinaal krijten gebruiken wij een krijtmachine waarop verschillende armen gemonteerd kunnen worden voor verschillende kapmaten. Op deze krijtmachine bevindt zich een platform waarop we mee rijden, zodat we de krijt-laag tijdens aanbreng kunnen controleren. We zijn gespecialiseerd in het spuiten van vele typen krijt, waaronder het moeilijk oplosbare poederkrijt. Door de warme zomers van de afgelopen jaren spuiten wij ook steeds vaker een lichte laag krijt op kassen waarin gewassen staan waarbij dat eerst niet gebruikelijk was, zoals bij de aardbeienteelt. Met name voor de werknemers in de kas scheelt dit veel in gevoelstemperatuur, zonder dat het van grote invloed is op de teelt.

Handmatig krijten

Ook in het handmatig krijten zijn wij gespecialiseerd. Hiervoor gebruiken wij  een klein rupsvoertuig waarop twee elektrische haspels met slangen zijn gemonteerd, één voor naar de pomp, één voor op het dak. Met deze rups komen we bijna overal, en zijn we in staat de meeste kassen in een zeer snel tempo en kwalitatief hoogwaardig te krijten, zodat de ramen minimaal open hoeven.

Krijten van varkens- en pluimveestallen

Steeds vaker krijgen wij de vraag om ook varkens- en pluimveestallen te voorzien van een laag krijt. Vanwege de steeds warmer wordende zomers zijn meer boeren opzoek naar middelen om de warmte in hun stal te verminderen. De kosten hiervoor kunnen nogal oplopen, en daarom kiezen veel ondernemers voor deze relatief goedkope oplossing. Voor het krijten van varkensstallen gebruiken wij een speciaal type krijt dat geschikt is voor allerlei soorten golfplaten daken. Hoewel temperatuur verschillen moeilijk te meten zijn over het gemiddelde van een jaar, hebben wij bij enkele ondernemers, die in staat waren direct voor en na aanbrengen de temperatuur van het dak te meten, verschillen opgenomen van rond de 5 graden.

Krijten van kantoren en overige gebouwen

Ook kantoren kunnen ervoor kiezen om hun daken van krijt te voorzien. Met name als er geen airco in een gebouw aanwezig is, kan een laag krijt veel schelen. Maar ook uit duurzaamheidsoverwegingen kiezen bedrijven voor deze optie. Enkele graden verschil maakt al veel uit voor een airco, en zo kan door een laag krijt energie en de bijgaande kosten worden bespaard.

Tuinbouwloonbedrijf Harrie Wijnen - Half Elfje 15 - 5711 ES - Someren - T 0493- 697368 - Mobiel: 06-54756519